🙋 TRENINGI ZA ŽENSKE

Si želiš lepe in zavidanja vredne postave?

Se želiš znebiti bolečin, ki te spremljajo že dolga leta?

Se želiš ponovno gibati in ob tem uživati v dobri družbi?

Potem je trening s trenerko Niko Rejc prava izbira zate!

 

Kljub temu, da gre za skupinski trening boš dobila plan treningov, ki bo prilagojen tvojim sposobnostim in ciljem. Torej, treniraš v skupini v vsakem trenutku pa ti je na voljo trenerka, ki te usmerja in vodi na poti do tvojih ciljev.

Učinki treninga:

– lepa telesna drža in postava,

– večja samozavest,

– izboljšana kondicija, moč, gibljivost in ravnotežje,

– manjši % maščobe mase v telesu,

– izboljšano delovanje imunskega sistema,

– močnejše kosti in sklepi,

– boljša  kakovost spanca, kognitivnih sposobnosti, spomina, koncentracije in storilnosti.

 

ZAKAJ SE ŽENSKE NE BI SMELE BATI DVIGOVANJA UTEŽI?

Pogosto ujamemo komentarje, mnenja in sodbe, ki namigujejo, da dvigovanje bremen ni ravno ženstveno početje, češ da posameznici tovrstna vadba lahko škodi in jo celo dela »možato«. Tako pri rekreativni telesni aktivnosti žensk prevladujejo dejavnosti, ki so bolj vzdržljivostno naravnane oblike vadb, ki vključujejo neke elemente aerobike z dvigovanjem kvazi bremen. Te običajno ne presegajo obremenitve elastik in majhnih uteži, ki skorajda spominjajo na obeske za ključe. Vse skupaj začinjeno z nešteto ponovitvami v visoko intenzivnem okolju z namenom »povečanja tonusa«, karkoli že to pomeni. Nekoliko težja bremena pač niso tako prikupna in so rezervirana le za populacijo z višjimi nivoji testosterona.

 

Ženske so še toliko bolj podvržene nekim lepotnim idealom in modnim trendom pri katerih se pogosto izpostavlja njena postava. Tako se na naslovnicah revij, reklamnih panojih, televizijskih ekranih in socialnih omrežjih znajdejo ženske, ki prvotno izstopajo iz povprečne družbe in so posledično izpostavljene, zaradi njihovih posebnih, privlačnih lastnosti. Množici so tako predstavljene kot estetski standard, lepotni ideal, z namenom ustvarjanja splošnega počutja manjvrednosti in nezadovoljstva s samim seboj, ki v današnji družbi marsikomu ustvarja dobiček. Dobro premišljena potegavščina, saj zaradi pogoste navzočnosti posameznic z abnormalnimi lastnostmi, ki so prisotne povsod, kamor seže pogled našega očesa (mediji, socialna omrežja, reklamni panoji), se take telesne karakteristike smatrajo kot nek lepotni standard.

 

Tako ženske, ki imajo večje razdalje med črevničnima grebenoma (skeletne širina bokov) hočejo riti, ki so manjše od te razdalje in obratno ženske, z ožjimi širinami sklepov hočejo riti Kim Kardashian (mimogrede a je ta stvar še vedno in??). Kompleks manjvrednosti in vedno navzoče nezadovoljstvo s samim sabo predstavlja namreč veliko oviro pri uresničevanju ciljev, pozitivni psihologiji in samoučinkovitosti. No, nismo tukaj, da bi o tem preveč razglabljali, zgolj želimo širše odpreti oči in izpostaviti zmedo na področju, preden se spustimo v specifiko.

 

👨‍🏫 Ženska sposobnost razvoja mišične mase je nižja kot pri moških (zaradi bistveno nižjih vrednosti androgenih hormonov – predvsem testosterona). Njihova zmožnost pridobivanja telesne mase kot posledica vadbe proti uporu znaša:

📍 0,85 % – 1,25 % telesne mase mesečno pri ženskah, ki imajo do 1 leta izkušenj z vadbo moči.

📍 0,4 % – 0,85 % telesne mase mesečno pri ženskah, ki imajo cca 2 leti izkušenj z vadbo moči.

📍 do 0,4 % telesne mase mesečno pri ženskah, ki imajo 3 ali več let izkušenj z vadbo moči.

Pri čemer moramo upoštevati, da pridobljena telesna masa ni 100% mišična masa (običajno je to razmerje 75% pridobljene telesne mase iz mišične mase in 25% iz maščobne mase. Iz podatkov je tudi razvidno, da začetnice hitreje in lažje pridobivajo mišično maso v primerjavi z nadaljevalkami ali resnimi dvigovalkami. Ta pojav je logičen, saj pri začetnicah začetek dvigovanja bremen predstavlja nek nov stimulus, na katerega se mora telo adaptirati. Pri nadaljevalkah in izkušenih jakostnih športnicah, ki imajo že dobršen del treningov za sabo, obstoječi trenažni proces (zaradi večletnih izkušenj s tovrstno vadbo) ne predstavlja tako velikega stimulusa v primerjavi z začetnicami. Posledično je napredek pri teh bistveno nižji v primerjavi z začetnicami.

❗️ Omenjeni deleži razvoja mišične mase veljajo, v kolikor njena vadba vključuje načela progresivne preobremenitve (volumen, intenzivnost in frekvenca vadbe, izbira vaj) ter v kolikor njena prehrana zadovolji dnevnim energetskim potrebam z blagim suficitom (100-200 kcal) in vključuje zadosten vnos beljakovin (cca 2g/kg telesne mase). V nasprotnem primeru predpostavljamo, da so omenjeni deleži nižji. Sodeč po opažanjih lahko rečemo, da so pri večini posameznic ti pogoji redkokdaj do potankosti upoštevani.

S preprosto matematiko lahko izračunamo, da neka 60 kg povprečno odzivna začetnica lahko v prvem letu ob IDEALNIH POGOJIH z NAJVEČJIM MOŽNIM FOKUSOM pridobivanja mišične mase sintetizira 4,6 – 6,7 kg mišičnega tkiva v prvem letu, v drugem letu 2,3 – 4,6 kg, od tretjega leta naprej do največ 2,3 kg letno do točke, ko pride do platoja in je porast mišične mase na letni ravni skorajda neopazen. Nekje 9 kg mišične mase je karierni cilj pri ženskah s tovrstnimi cilji za doseganje katerega bi potrebovale najmanj 3 leta specifično usmerjene vadbe. Gre torej za dolgotrajen proces, ki se ne zgodi čez noč. Ponavljamo, da omenjene številke veljajo za posameznice, ki zagotavljajo zgoraj navedene pogoje in so primarno osredotočene na ta proces. Običajno so to ženske, ki tekmujejo v bodybuildingu, bikini in podobnih estetskih tekmovanjih ter tekmovalke triatlona moči ter olimpijskega dviganja uteži pri čemer je visok nivo razvoja mišične mase ključen za uspeh.💪🏋️‍♀️

 

Bralka tega teksta pa je najverjetneje povprečna Mojca, ki je rekreativno telesno aktivna z mešanico aerobne vadbe in vadbe z bremeni. Mojca najverjetneje ne dosega teh številk in se po nekaj dodatnih seansah počepov, sklec in mrtvih dvigov najbrž ne bo iznenada zbudila z veliko ritjo, širokimi rameni in izrazitimi tricepsi.

 

Pravi krivec občutka zabuhlosti/nabreklosti (ki je ponavadi glavni izvor strahu pred utežmi) je v resnici maščobna masa, ki je kvantitativno veliko bolj dovzetna na življenjske navade posameznice. Če je torej povprečna Mojca ravno začela z vadbo jakosti in sočasno nima najbolj ustreznih prehranjevalnih navad (praznično prenajedanje, pogosto socialno hranjenje in dnevno neuravnovešena količina in izbor živil), lahko posledično dobi občutek zabuhlosti in nabreklosti. Vendar ne zaradi sinteze mišičnega tkiva, kot bi lahko bilo predpostavljeno, pač pa zaradi dejstva, da je pridobila maščobno maso. V primeru podobnih občutkov priporočamo, da se raje usmeriš v izgubo maščobne mase in videla boš, da bo občutek zabuhlosti, nabreklosti hitro izginil. 

Če povedano poenostavimo: Med božičnimi prazniki se boš morda zaradi izobilja in pretiranega udobja v nekaj tednih zredila za 2 kg v primerjavi z razvojem 2 kg mišične mase za katero bi potrebovala cca. pol leta težkih in specifično usmerjenih treningov. 🥂🍾🍩🍰🍫🍦

 

Mišična masa je v resnici tvoj zaveznik. Z zdravstvenega vidika posebej pri ženskah, je visok nivo mišične mase pomemben, zaradi pospešenega upada le te s staranjem, posebej po nastopu menopavze. Višji nivoji in ohranjanje mišične mase med staranjem tako omogoča ohranjanje funkcionalnosti gibanja v pozno starost in vpliva na kvalitetnejše, bolj samostojno življenje. Prav tako je vadba, ki pozitivno vpliva na razvoj mišične mase hkrati učinkovita za razvoj mineralne gostote kosti, kar zmanjšuje možnost pojava osteoporoze.👵💙🦴

S praktičnega vidika mišičje omogoča in podpira številna gibanja in dejavnosti, ki bogatijo in osmišljajo naša življenja. 💃 🤸‍♀️

Z estetskega vidika mišice tvorijo krivine in določajo obliko telesa. Razvoj le teh tako le poudari privlačnost oblike ženskega telesa. Vsake oči imajo svojega malarja in nismo tu, da bi določali lepotne standarde pa vendar je ženska, ki samozavestno kljubuje vadbenim bremenom in s tem odločno obvladuje svoje telo preprosto hudo »seksi«! Zakaj bi se torej bala nečesa kar je zdravo, praktično in privlačno? 👑

📚 Povzeto iz McDonald, L. (2017): The Women’s Book: A Guide to Nutrition, Fat Loss, and Muscle Gain

 

VIR in AVTOR:  Matija Reya

 

HORMONI

Kako menstrualni cikel vpliva na tvojo zmogljivost pri vadbi, presnovo, počutje in telesni izgled?  🧐

Normalen menstrualni cikel traja 28-32 dni. Njegov glavni biološki namen je priprava telesa na potencialno nosečnost. Temu namenu je podvržena večina hormonskih sprememb, ki se pri ženskah dogajajo na mesečni ravni od prve menstruacije v puberteti do izgube ciklusa v menopavzi. Določeno je, da prvi dan menstruacije predstavlja dan, ko se začne krvavitev, ki običajno traja 3-5 dni. Ciklus je razdeljen na 2 fazi; folikularno in lutealno fazo. Folikularna faza znotraj povprečnega 28 dnevnega ciklusa tipično traja 14 dni in je dodatno razdeljena na zgodnjo in pozno folikularno fazo. Sprostitev jajčeca na 14. dan menstrualnega ciklusa imenujemo ovulacija. To hkrati predstavlja sredino menstrualnega ciklusa, konec folikularne faze in začetek lutealne faze, ki je prav tako dodatno razdeljena na zgodnjo in pozno lutealno fazo. V pozni lutealni fazi (zadnji dnevi cikla) nastopi pred menstrualni sindrom (PMS) za katerega je značilen pojav krčev, nihanja razpoloženja, depresija, napetost dojk… V ekstremnim primerih lahko pride do močno ojačenih krčev, tesnobe in celo samomorilskih misli. Pojav teh progresivnih simptomov imenujemo pred menstrualna disforična motnja (PMDD). Pojav simptomov PMS občuti 30-40% žensk, medtem ko pojav PMDD doleti 5-10% žensk. 45-95% žensk občuti predmenstrualne krče od katerih je 3-33% žensk zaradi njihovih posledic fizično onesposobljenih.

💁‍♀️ Ženske so s hormonskega vidika veliko bolj kompleksnejše od moških. Primarno imajo 2 hormona, pri katerih se nivo na mesečni ravni povečuje, zmanjšuje in medsebojno vpliva, kar povzroča številne kompleksne in fascinantne fiziološke posebnosti, ki jih moški nimamo. Hkrati je potrebno omeniti, da obstaja ogromno variabilnost pri fizioloških vplivih cikla med ženskami in med menstrualnimi cikli pri isti ženski. Pri nekaterih je trajanje cikla dokaj konstantno, medtem ko pri drugi lahko cikel močno varira (1 mesec traja 30 dni, 2. mesec 23 itd.). Prav tako je lahko trajanje PMS daljše ali krajše od tipičnih 5-7 dni. Obenem ni nujno, da folikularna ali lutealna faza trajata točno 14 dni.  Prehrana, vadba in stres so lahko dejavniki, ki spreminjajo ali ovirajo normalno delovanje ciklusa.

Primarna ženska spolna hormona sta estrogen (v nadaljevanju ES) in progesteron (v nadaljevanju PR). V folikularni fazi igra ES glavno vlogo, medtem ko je nivo PR nizek in praktično brez učinka. V lutealni fazi obratno prevladuje PR, medtem ko je nivo ES nekje na polovični vrednosti folikulane faze. Poenostavljeno lahko razumemo, da imata ES in PR nasprotni učinek na fiziološko delovanje ženskega telesa.

ESTROGEN

ES je odgovoren za razvoj sekundarnih ženskih spolnih karakteristik. Vpliva na razvoj maščevja dojk in prispeva k tipičnemu nalaganju maščevja v spodnji del telesa pri ženskah (boki, stegna). Visoki nivoji ES prav tako lahko povzročajo zadrževanje vode v telesu. Pomemben vpliv ES se kaže  v povečanju mineralne gostote kosti,kar pomembno vpliva na zdravje kosti pri ženskah, ki so naravno bolj podvržene osteoporozi. Naj vas spomnim, da ES dominira v folikularni fazi (1-14 dan cikla), začenši z nizkim nivojem, ki se postopoma povečuje do špice tik pred ovulacijo, po kateri njegov nivo drastično pade in v lutealni fazi postopoma raste in dosega polovični nivo v primerjavi s folikularno fazo (glej sliko).📈

📍 ES ima tako pozitiven, kot tudi negativen vpliv na metabolizem maščob, maščobno celico in izgubo maščevja (hujšanje). Celotno gledano so njegovi učinki bolj pozitivni kot negativni. Zanimivo je, vpliva na porabo maščevja v zgornjem delu telesa in trebuhu in vpliva na nalaganje maščevanja v spodnjem delu telesa. Tako je glavni »krivec« za tipično hruškasto obliko ženskega telesa in hkrati glavni »krivec« za nižji pojav bolezni srca pri ženskah zaradi manjših nivojev visceralne maščobe (maščobe okrog notranjih organov) v primerjavi z moškimi. ES značilno vpliva na povečanje nivoja specifičnih receptorjev v maščobnih celicah, ki zmanjšajo sproščanje maščobe iz maščobnih celic tako, da zmanjšajo vpliv delovanja hormonov med vadbo, ki povečujejo transport maščevja iz maščobnih celic v krvni obtok med vadbo. Omenjeni receptorji se nahajajo predvsem v spodnjem delu ženskega telesa, kar pojasni del zgodbe, zakaj je izguba maščevja na tem področju toliko zahtevnejša.

📍 ES povečuje kožno vezivno tkivo in matrico maščobnega tkiva v spodnjem delu telesa, kar je primarni razlog za pojav celulita. Celulit je prisoten tam, kjer eksces maščobnega tkiva pritiska na vezivno tkivo in s tem tvori njegov značilni izgled. Naj vam prihranim kakšen € in zaupam, da znanost še ni potrdila učinkovitosti nobenega izmed mnogih tretmajev, ki naj bi pozitivno vplivali na odpravo celulita. Edini sredstvo, ki deluje na zmanjšanje celulita je izguba maščevja sama po sebi. Prisotnost ali odsotnost celulita je delno genetsko pogojena (najverjetneje s prirojenimi nivoji ES).

📍 Pozitivni učinki ES se po drugi strani kažejo na povečani aktivnosti lipoprotein lipaze (LPL) v mišičnih celicah, kar omogoča povečanje nivoja znotraj mišičnih trigliceridov (IMTG). IMTG je v bistvu lahko dostopen vir energije med določenimi tipi vadbe (predvsem vzdržljivosti). Več ES pri ženskah omogoča relativno večje nivoje IMTG v primerjavi z moškimi. Ostali pozitivni učinki ES se kažejo v pozitivni regulaciji apetita in zmanjšanju občutka lakote ter posledičnem uravnavanju telesne mase. To se zgodi zaradi vpliva ES na povečanje tvorjenja leptina in hkratnemu povečanju občutljivosti možganov na nivoje leptina. Rezultat omenjenega se kaže v učinkovitejši kontroli lakote in apetita v folikularni fazi  z največjim učinkom nekaj dni pred ovulacijo, ko ES doseže špico. Visoki nivoji ES prav tako vplivajo na višje nivoje serotonina in dopamina, ki sočasno vplivajo na učinkovitejši nadzor lakote in želje po hranjenju.

📍ES ima tudi pozitivne učinke na presnovo, saj povečuje občutljivost tkiv na inzulin in s tem posredno omogoča višjo porabo ogljikovih hidratov za energijo takoj po hranjenju kot tudi med vadbo. Špica ES nekaj dni pred ovulacijo povzroča zadrževanje natrija v telesu, ki v kombinaciji z visokimi vnosi soli v prehrani povzroča izrazito zadrževanje vode v telesu, kar pri nekaterih posameznicah lahko povzroči občutek zabuhlosti/nabreklosti. ES prav tako zmanjšuje vnetne procese v telesu in poškodbe mišic, kar zmanjšuje mišično bolečino. Hkrati sodeluje pri obnovi in gradnji mišic po vadbi. Sočasno verjetno negativno vpliva na jakost kit in je najverjetneje odgovoren za dejstvo, da so ženske bolj podvržene tveganju za poškodbe kolena v primerjavi z moškimi.

PROGESTERON

PR med folikularno fazo ostaja na nizki ravni in je takrat praktično brez nekega učinka na fiziologijo ženskega telesa. Med lutealno fazo, takoj po ovulaciji, začne PR postopoma naraščati dokler, ne sredi lutealne faze doseže vrh po katerem začne postopoma padati do pojava mentruacije in ponovnega začetka folikularne faze (glej sliko).

 PR ima večje negativne učinke od ES v povezavi z nalaganjem ali izgubo maščob. Poleg neposrednih negativnih učinkov hkrati zatira in prevlada pozitivne učinke ES. Edini potencialni pozitivni učinek PR je povečanje porabe energije in bazalnega metabolizma za 2,5-10% od normalnega, kar na grobo znaša 100-300 ekstra dnevno porabljenih kalorij. Vendar po drugi strani se istočasno znatno povečajo apetit in lakota ter hrepenenje po hrani s posebno željo po visoko kalorični okusni hrani.

Ta pojav povzroči oteženo kontrolo vnosa energije in običajno se pri ženskah v tem obdobju bolj poveča vnos hrane, kot se poveča prej omenjena poraba energije. To se zgodi zaradi več dejavnikov: zmanjšanje ES v lutelani fazi povzroča zmanjšanje serotonina in dopamina kar poveča željo po hranjenju. Hkrati PR povzroča določeno stopnjo inzulinske rezistence kar povzroča nestabilen nivo sladkorja v krvi, ki posledično stimulira lakoto. Prav tako se med lutealno fazo pod vplivom PR razvije določen rezistenca na leptin.

Pri nekontroliranem hranjenju se spontan vnos energije med tem obdobjem dnevno poveča za 90-500 kcal. Hkrati je to priložnost, da posameznica s kontroliranim vnosom hranil poveča dnevni energetski deficit in v lutealni fazi in na ta način porabi dodatnih 1000-3000 kcal (150g – 450g maščobe) v 10-14ih dneh.

📍 V lutealni fazi pride do povečanega izločanja encimov, ki skladiščijo maščobo (LPL in ASP). Tej v kombinaciji z povečanim energetskim vnosom (ki je posledica povečane lahkote in apetita v tej fazi) nemoteno povzročajo skladiščenje odvečnega vnosa energije v podkožno maščevje.

📍 Upad PR v PMS (nekaj dni pred menstruacijo) povzroča izrazito zadrževanje vode v telesu. V tem obdobju imajo ženske običajno najvišje telesne mase. V tej točki teksta je smiselno omeniti, da je pri posameznicah, ki redno spremljajo njeno telesno sestavo ključno primerjanje telesne sestave  pri enaki fazi menstrualnega cikla, ravno zaradi variacije zadrževanja vode v telesu, ki je posledica nihanja omenjenih hormonov med menstrualnim ciklom.

📍PR prav tako poslabša inzulinsko občutljivost, kar poslabša porabo ogljikovih hidratov. To je lahko dobro ali slabo, odvisno od konteksta. V kontekstu visoko ogljikohidratne in nizko maščobne prehrane to ni najbolje zaradi posledične povečane produkcije inzulina. Nasprotno, v kontekstu nizko ogljikohidratne in visoko maščobne prehrane je inzulinska rezistenca lahko ugodna. V praktičnem smislu je visoko OH prehrana priporočljiva v folikularni fazi, medtem ko je nizko OH prehrana bolj priporočljiva v lutealni fazi.

📍 Učinek PR na vadbo je bolj ali manj negativen, saj zmanjša jakost kit in zmanjša zmožnost gradnje mišičnega tkiva. Prav tako, zaradi delno povečane telesne temperature v lutalni fazi lahko povzroča težave s termoregulacijo med vadbo v vročih in vlažnih pogojih. Prav tako je v tem obdobju poslabšana zmogljivost pri visoko intenzivnih vadbah zaradi zmanjšanje zmožnosti porabe OH kot gorivo za tovrstno vadbo. 👨🏫

Kot ste lahko prebrali ima menstrualni cikel in z njim povezano nihanje estrogena in progesterona značilen vpliv na porabo goriv (maščobe ali OH), skladiščenje maščobe, lakoto, apetit, zadrževanje vode in počutje. Očitno, žal ne moreš biti bitke z biološkimi lastnostmi svojega lastnega telesa. Lahko pa mu prisluhneš, ga sprejmeš in z njim sodeluješ. Sicer ne bi rad podpiral lenobnega vedenja ali brezbrižnosti in še manj nezdrave telesne sestave pa vendar moram omeniti, da je nekaj maščobe okrog bokov in nog, nekaj celulita ter nihanje razpoloženja z biološkega vidika povsem zdravo in normalno. V resnici je ravno to tisto, kar je ženstveno in kar bi morali sprejeti in imeti radi, čeprav te in nas velikokrat skušajo prepričati o nasprotnem. 🥰💃💅👠👑

📚 Povzeto iz McDonald, L. (2017): The Women’s Book: A Guide to Nutrition, Fat Loss, and Muscle Gain

VIR in AVTOR:   Matija Reya

Mnenja naših deklet

Ime mi je Sara, stara sem 14 in hodim v 9.razred osnovne šole, v prostem času (poleg treningov) rada pečem in se družim s prijatelji.

Trenirati sem začela pred dobrim letom, zato ker me je prepričal brat. Šport mi je bil sprva zelo neznan in sploh nisem vedela kaj pričakovati. Že prvi trening mi je bil zelo všeč, saj mi je razbil stereotipe o športu in všeč mi je bilo ker sem že na drugi trening prišla z novim znanjem o tehniki prav tako pa mi je bilo všeč, da sem že na drugem treningu opazila napredek v moji moči.

Kaj bi rada povedala vsem dekletom, ki se odločajo za treninge?

Da v resnici ni tako strašno kot se morda zdi na 1. pogled in, da je najpomembneje najprej razbiti led tako da prideš na 1 trening, saj imaš pred prvim treningom popolnoma drugačno predstavo o športu kot je v resnici.

-Sara


 

Rada bi poudarila, da je najtežje začet.   Ampak se ves trud poplača.
Šport, sploh tako tehničen in zahteven, za sabo potegne toliko dobrih stvari, ki pripomorejo k splošni fizični pripravljenosti hkrati pa tudi k mentalni moči, kar se mi zdi da je dan danes najbolj pomembno za punce. Treba je verjeti vase in v svoje zmožnosti!

-Neža


 

Trenutno pavziram in delam preko študentskega servisa, ampak grem kmalu nazaj na Fakulteto za matematiko in fiziko. Za tiste, ki vas skrbi, da ne bo časa za treninge ob službi, študiju ali šoli – jaz delam 40 ur na teden in treniram 3x na teden in mi nikoli ni odveč.

Za ta šport sem se odločila predvsem zato, ker sem želela pridobiti na moči, ima pa tudi veliko koristi za zdravje (in tudi postavo). Treniram komaj eno leto in čeprav se pred tem nisem pretirano ukvarjala s športom, se mi zdi, da sem že dobro napredovala. Vsakič, ko zvišam svoj max, sem bolj zadovoljna s svojo izbiro športa.

Kaj bi rada povedala vsem dekletom, ki se odločajo za treninge?

Če razmišljaš, da bi šla trenirat – ne odločaj se predolgo in pojdi sprobat. Če ti ni všeč, lahko kadarkoli nehaš, če ti pa bo všeč, ti bo pa žal, da nisi začela prej.

-Tina


 

Čeprav sem po izobrazbi pravnica, sem se bolj našla v poklicu osebnega trenerja, ki me trenutno tudi polno okupira.

Z weightliftingom sem začela pred dobrim letom, zanimalo pa me je že precej dlje. Vedno so me zanimali športi, ki so uradno rezervirani za fante, zato me je seveda vleklo dvigat težke stvari.

Treniram približno leto in pol, po duši sem tekmovalna jadralka, na mednarodnem nivoju sem tekmovala približno 7 let, potem sem se na kratko rekreativno preizkusila v kickboxu in se nazadnje našla v utežarni. Hkrati pa me zanimajo še športi v naravi, še vedno jadram, smučam, planinarim…

Velike uteži ne delajo velikih punc, ampak močne, zdrave in samozavestne ženske, ki znajo same odpret kozarec za marmelado in so sexy tudi v kratki obleki.

-Maruša


 

Sem študentka 4. letnika Pravne fakultete v Ljubljani. Vedno sem si želela trenirat individualen šport, kjer je vse odvisno od mene. Kjer se ne moreš zanašati na ostale v ekipi, ampak je vse na tvoji fizični in psihični pripravljenosti. Ko sem prvič na spletu gledala svetovno prvenstvo v olimpijskem dvigovanju uteži, me je takoj pritegnilo.

Olimpijsko dvigovanje uteži treniram dve leti in 4 mesece. Pred tem se nisem nikoli resno ukvarjala z nobenim športom.

Mislim, da bi veliko deklet uživalo v tem športu in ugotovilo koliko so sposobne. Veliko ljudi, zaradi nevednosti kakšen šport sploh to je, prestraši že njegovo poimenovanje. Menim, da je Olimpijsko dvigovanje uteži eden izmed najbolj kompleksnih, elegantnih in psihično zahtevnih športov in bi ga priporočala vsem dekletom. Vsak trening predstavlja nov izziv. Večje teže ko dviguješ nad glavo, vedno bolj moraš verjeti vase, biti pogumen, potrpežljiv in vztrajen. Vse to pa ti bo pomagalo tudi v vsakdanjem življenju, v službi, pri študiju, ko se spoprijemaš s težavami.

-Sara


 

 

 

 

Top