EU Weightlifting Cup 2023

Med 12. in 14. oktobrom je Ljubljana gostila 9. tekmovanje za pokal evropske unije. Tekmovanje je potekalo na ljubljanski fakulteti za šport, na dogodku pa se je predstavilo kar 65 tekmovalk in tekmovalcev iz 13 različnih evropskih držav.


Tekma, ki je primarno namenjena mlajšim selekcijam, se je v zadnjih letih močno uveljavila na dvigaškem zemljevidu. Ne gre le za individualne dosežke, temveč za ekipno tekmovanje. Vsako sodelujočo državo zastopa ekipa šestih članov – tekmovalka in tekmovalec iz kategorij U15, U17 ter U20. Vsak član ekipe prispeva sinclair točke, ki so ključne za skupno razvrstitev držav.

Slovenijo je na tem velikem mednarodnem odru zastopala mlada tekmovalka iz KDU Olimpija, Kaja Kučič. Za Kajo je bilo to pravo krstno mednarodno tekmovanje. Čeprav je doma že tekmovala in se dokazovala, je bila to zanjo povsem nova izkušnja, saj se je soočila z močnejšo konkurenco in drugačno atmosfero.

V disciplini potega je Kaja izenačila svoj osebni rekord z dvigom 51 kg. V sunku pa je bila blizu postavitvi novega rekorda, a je ostala pri 59 kg, čeprav je bil njen cilj 62 kg. Kljub temu so njeni dosežki obetavni. Kaja z vsakim tekmovanjem napreduje in dviguje svoje osebne rekorde.

Na tekmovanju je bilo videti, kako močnejša konkurenca in večje mednarodno prizorišče dajeta mladim tekmovalcem, kot je Kaja, dodaten zagon in motivacijo. Ni dvoma, da bomo v prihodnosti še slišali za njo in da bo ob naslednjih priložnostih še izboljšala svoj rezultat.